Nešto o dizajnu


.....Kada je reč o dizajnu danas, slobodno možemo reći da je on povezan sa svakim aspektom savremenog života, odnosno da je život danas gotovo nezamisliv bez njega. Počev od stvari koje nas okružuju, zatim ambalaža koje svakodnevno koristimo, knjiga, časopisa, odeće..., hteli mi ili ne živimo u svetu u kome nam se vizuelno stalno nameće dizajn, ne samo kao pojava, već i kao potreba koja je sastavni deo svakodnevnih dešavanja vremena u kome živimo. Stoga je teško ostati ravnodušan, pa svesno ili nesvesno prihvatamo ili se identifikujemo sa nečim baš zato jer nas je dizajn naveo da na to nešto uopšte obratimo pažnju.
.....Kroz vekove dizajn je pratio čoveka i njegovu misao da projektuje, ili oblikuje nešto za sebe ili drugog (klijenta), nešto što može da se primeni u praksi ili da nađe svoje mesto u svakodnevnom životu. To je i ono što dizajn razlikuje od klasične umetnosti, gde umetnik stvara više za svoju dušu i bez potrebe da zadovolji klijenta, ili da to njegovo delo ima neku praktičnu primenu. Zato možemo reći da je kroz istoriju osnovni princip dizajna ostao nepromenjen, a da  su se menjali  tj. javljali novi alati i novi zahtevi tržišta. Dakle, najvažnija je ideja, orginalna ideja i do nje nije lako doći. Ništa manje važna, pogotovu danas nije ni realizacija, i zato dizajner mora vladati softverskim alatima da bi tu svoju ideju tehnički mogao što bolje da predstavi, i kao treća, ali takođe ništa manje bitnije stvar je fliksibilnost  i primena našeg rešenja u praksi. To znači da ono mora biti dostupno u što više formata, kako bi i sebi i klijentu omogućili što lakše editovanje(izmene), ukoliko se za to pojavi potreba.
.....Teško je danas nabrojati oblasti ili grane industrije gde bi dizajner mogao da se iskaže i zato su mogućnosti jako velike, ali i konkurencija dosta jaka. Baš zbog toga treba neprestano raditi na usavršavanju svoje tehničke realizacije, pre svega da bi mogli zadovoljiti potrebe klijenta.  I svakog trenutka moramo imati autorska prava (copyright) za svoj rad koji potpisujemo. Znam da ovo nekom profesionalcu deluje smešno, ali mlađa populacija tj. neko ko je tek na svom početku što se dizajna tiče, često za svoje radove, ili neki element tog svog rada koristi kompjutersku grafiku sa interneta i ne znajući kakvu to odgovornost nosi. Recimo i ja sam kao mlađi imao neprijatno iskustvo, gde sam učeći se da crtam u Adobe Illustrator - u uzeo fotografiju sa interneta i uradio po njoj vektorsku ilustraciju. Problem se javio kada sam to svoje “remek delo“ i ne razmišljajući da sam i ako loše iskopirao nešto tuđe i poslao stock agenciji. Naravno autor fotografije, ili ilustracije više se i ne sećam šta je bilo, je posle izvesnog vremena primetio da moj rad liči na njegov, prijavio me i ta agencija me je odstranila sa sajta kao nekog ko nema autorska prava na sve svoje radove, a radilo se o praktično samo o jednom radu. Smešno je i to što se kasnije ispostavilo da sam ''pozajmio'' rad od nekog ko je i sam u svom portfoliju imao tuđe radove, pa smo tako na njegovu inicijativu odstranjeni zajedno sa tog sajta bez prava da se vratimo. Tako sam iz te neke gluposti i neznanja dobro shvatio šta u praksi znači copyright, a ono što sam iz tog iskustva naučio je da ne boli toliko gubitak novčanih sredstava, koliko ta neprijatnost  da neko više ne želi da sarađuje sa Vama i da se na svaki Vaš dalji rad baca sumnja da nije Vaš.
.....Ali idemo dalje, tako da sam kasnije u želji da naučim kako treba raditi upisao školu, pa sam sada na dobrom putu da i pored nekog iskustva koje imam u ovom poslu sebe nazovem i inžinjerom grafičkog dizajna. Zato stoji moja preporuka mladima koji žele da se bave dizajnom jednog dana, da je to prava stvar, ali da se ne zaustave samo na željama već da istinski rade na tome, jer će se samo tako ta želja jednog dana i ostvariti.


Srećno!